Over Martine

Martine Liefstingh

Paarden zijn een onafscheidelijk onderdeel van mijn leven. Ik heb 4 merries: een KWPN’er, twee tinkers en een IJslander. Een aantal jaar geleden heb ik van mijn schimmel Dancer geleerd hoe essentieel het zadel is bij de ontwikkeling van het contact met je paard. Dancer was al jaren gespannen, liep met open mond achter de teugel, steigerde gauw en werd als een lastig paard gezien. In 2004 organiseerde ik een zadelclinic van een Engels merk, dat het principe hanteert dat je een te wijd zadel op je paard moet leggen, met daaronder Prolite pads, zodat het paard ruimte heeft om te groeien en te bewegen. Dancer reageerde zo goed op zo’n zadel, dat ik meer wilde leren over zadels. Net op dat moment startte de MSFC-opleiding. Deze rondde ik af en drie jaar later volgde ik de saddlefit-opleiding van de Society of Master Saddlers. Daarnaast liep ik, samen met een collega, regelmatig mee met een zeer ervaren zadelmaker/passer in Schotland.

Ik leerde hoe belangrijk het is om met de basis te beginnen: de boom. Die moet passen bij de rug van je paard. Met een juiste boom en goed opgemeten kussens kan je een comfortabel zadel voor paard en ruiter creëren.

Criterium voor mij is altijd: zou ik dit zadel zelf op mijn paard leggen?

MSFC: de Nederlandse opleiding ‘Master Saddlefitting Consultant’ was een goed opstap naar de opleiding in Engeland. Ik heb alle vervolgmodules van de MSFC gevolgd.

Society of Master Saddlers: In  2010 heb ik het internationaal erkende diploma ‘ saddlefitter’ bij de Society of Master Saddlers gehaald in Engeland. Het niveau van zadels maken en aanmeten is in Engeland zoveel hoger dan in Nederland.