Over Martine

Martine Liefstingh

Paarden zijn een onafscheidelijk onderdeel van mijn leven. Ik heb inmiddels drie merries op leeftijd: een KWPN’er van 29, twee tinkers van 27 en 23. Een aantal jaar geleden heb ik van mijn KWPN-schimmel Dancer geleerd hoe essentieel het zadel is bij de ontwikkeling van het contact met je paard. Dancer was al jaren gespannen, liep met open mond achter de teugel, steigerde gauw en werd als een lastig paard gezien.

In 2004 organiseerde ik een zadelclinic van het Engelse merk Balance-zadels, dat het principe hanteert dat je een te wijd zadel op je paard moet leggen, met daaronder Prolite pads, zodat het paard ruimte heeft om te groeien en te bewegen. Dancer reageerde zo goed op zo’n zadel, dat ik meer wilde leren over zadels. Net op dat moment startte de MSFC-opleiding. Deze rondde ik af en drie jaar later volgde ik de saddlefit-opleiding van de Society of Master Saddlers (SMS). Daarnaast liep ik, samen met collega Heleen Klumper, regelmatig mee met de zeer ervaren zadelmaker Kay Hastilow in Schotland.

Hoewel de clinic van Balance-zadels mijn ogen opende, koos ik niet voor dit merk. Deze zadels worden bij zadelmaker Ideal in Engeland gemaakt op een houten boom, met het principe dat zadels te wijd moeten zijn voor een paard om zich goed te kunnen ontwikkelen. Indertijd waren er hier in Nederland niet veel goede zadels: kussens waren keihard opgevuld, het kussenkanaal was erg smal.  Inmiddels snappen meer zadelmerken gelukkig dat dit niet werkt voor paarden; er zijn meer en meer goede zadelmerken op de markt.

Criterium voor mij is altijd: zou ik dit zadel zelf op mijn paard leggen?

MSFC: de Nederlandse opleiding ‘Master Saddlefitting Consultant’ was een goed opstap naar de opleiding in Engeland. Ik heb alle vervolgmodules van de MSFC gevolgd.

Society of Master Saddlers: In  2010 heb ik het internationaal erkende diploma ‘ saddlefitter’ bij de Society of Master Saddlers gehaald in Engeland. Het niveau van zadels maken en aanmeten is in Engeland zoveel hoger dan in Nederland. Daarnaast heb ik een aantal modules ‘zadelmaken’ gevolgd in Engeland, om te leren hoe een zadel precies in elkaar zit.